Ook de nieuwsbrief van Westfriese Omringdijk ontvangen? Schrijf je in!

bankjesalkmaar

 
Onthulling Alkmaarse WFO bankjes
Onthulling Alkmaarse WFO bankjes
   
Onthulling Alkmaarse WFO bankjes
Onthulling Alkmaarse WFO bankjes
 
 
Locaties Alkmaarse WFO bankjes

Waarom loopt er een (Omring)dijk door mijn wijk?

Sinds 17 april 2014 is Alkmaar zeven Westfriese Omringdijk bankjes rijker! 
De openingsceremonie werd op de hoek Rekerdijk/Drechterwaard verricht door Anjo van de Ven (OPA), wethouder Cultuur en Cultureel Erfgoed van de gemeente Alkmaar, Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van de provincie Noord-Holland en de kinderen van groep 8 van de Jules Verne basisschool.
 
In elk bankje is een uniek gedicht  verwerkt dat op poëtische wijze over de relatie van deze specifieke plek  met de historie van de Westfriese Omringdijk vertelt. De bankjes zijn ontworpen door René Knip, Willem Messchaert schrijft de teksten.
 
De oude Zuiderrekerdijk beleefde eeuwen wel en wee
Meestal zat het tegen, maar vaker zat het mee
’t Water dat hij nu nog keert, is van een huizenzee

 
Wethouder Van de Ven benadrukte dat de bankjes een meerwaarde hebben voor de Omringdijk: “Het plaatsen van de bankjes past in het Alkmaarse beleid om de historische en landschappelijke waarden voor de bevolking te ontsluiten en beleefbaar te maken”. Daarbij is het een bijdrage aan het samenwerkingsprogramma Westfriese Omringdijk waarin de dijk als cultuurtoeristische bestemming wordt gepromoot en als podium voor creatieve en recreatieve initiatieven wordt gestimuleerd.

Rivier scheidde Alkmaar

Mensen maken een dijk als ze water willen tegenhouden, willen keren. Tot zo’n kleine 900 jaar geleden ging dat hier in Alkmaar goed. Toen staken er veel en langdurige stormen uit het noordwesten op. De zandkust brak op verschillende plaatsen door waardoor de Noordzee contact kreeg met het zoete Almere en de zoute Zuiderzee ontstond.
De Noordzee kreeg ook contact met de rivier De Rekere die van oorsprong langs Alkmaar stroomde en water van het Schermeer afvoerde naar zee. Op de hoek Rekerdijk/Drecherwaard stroomde een heuse rivier die zijn sporen naliet. Toen lagen het dorpje Huiswaard en de stad Alkmaar elk op een andere rivieroever, net zoals nu het centrum en de wijk Huiswaard van elkaar zijn gescheiden door het Noordhollands kanaal. De polder Schermer was een meer dat steeds groter werd, de Rekere een rivier van waaruit je zo de Noordzee op kon varen. Alkmaar werd het marktcentrum van het gebied.  
Waar is die rivier, die door Alkmaar stroomde, nu? Het rode fietspad op de Rekerdijk is de Westfriese Omringdijk die langs de rivier lag om het water van de Rekere te keren. Het fietspad loopt in bochten: als een rivier kronkelt, kronkelt zijn dijk braaf mee. Spoor nummer een…

Educatieve speurtocht

Benieuwd naar nog meer sporen van de Westfriese Omringdijk in Alkmaar? Voor leerlingen van het basisonderwijs is er een spannende educatieve speurtocht ontwikkeld. Meer info via Cultuurcompagnie Noord-Holland, (072) 850 28 20.

Westfriese Omringdijkbankjes

Elk Westfriese Omringdijkbankje is uniek. In elke bank is een gedicht verwerkt dat over de relatie van deze specifieke plek met de historie van de Westfriese Omringdijk vertelt.
Ontwerp bankjes: René Knip
Teksten bankjes: Willem Messchaert