Ook de nieuwsbrief van Westfriese Omringdijk ontvangen? Schrijf je in!

Kunst en Cultuur

Kunst en cultuur vloeien op de Omringdijk naadloss in elkaar over. Intieme musea, monumentale boerderijen, bijzondere historische collecties en Westfriese tradities. De dijk vol Kanjers is podium voor vele culturele verrassingen.
 
Museumboerderij Westfrisia
Kanjer van de dijk
Museumboerderij West-Frisia
Museumboerderij West-Frisia is een ingerichte stolpboerderij uit 1900. Je ziet een zomerstal, stijlkamers, kap- en mutsenkamer en een kapel. Hierdoor leer je de woon- en werkgedeelten van een Westfriese boerderij kennen. En het Westfriese burgerleven. 
 
 
Bakkerijmuseum - kinderen met mutsen -  Jacco Spil
Kanjer van de dijk
Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij
Het lekkerste museum van Nederland. De oude bakkerij is een levend museum met demonstraties, workshops en activiteiten voor kinderen. Daarnaast is er een tentoonstelling van alle machines, hulpmiddelen en attributen die de bakker rond de helft van de vorige eeuw gebruikte. 
 
 
Broekerveiling in Langedijk
Kanjer van de dijk
Museum Broekerveiling
Museum Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.
 
 
Kanjer van de dijk
Museum Surmerhuizen
Het museum bevindt zich in het oudste oorspronkelijke daglonerhuisje in de omgeving (1873), binnen vindt u een getrouwe weergave van het huiselijk leven tot aan het einde van de 19de eeuw. Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen te bezichtigen. 
 
 
Poldermuseum Heerhugowaard
Kanjer van de dijk
Poldermuseum Heerhugowaard
De Huygendijk maakt deel uit van de bekende Westfriese Omringdijk. Aan de Huygendijk staat het Poldermuseum, waar u meer over de geschiedenis van de polder Heerhugowaard te weten kunt komen.Jaarlijks is er een  thematentoonstelling over onderwerpen als het polderlandschap Westfriesland, waterlandschappen en dijkenbouw.
 
 
Zuiderzeemuseum Foto Harting
Kanjer van de dijk
Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. 
 
 
Westfries Museum
Kanjer van de dijk
Westfries Museum
Het Westfries Museum is een museum van de Gouden Eeuw, gehuisvest in één van mooiste monumenten van Hoorn, het in 1632 gebouwde Statencollege. Makkelijk te herkennen aan de rijk versierde voorgevel. Zo imposant als het gebouw aan de buitenzijde is, zo intiem is het binnen. U kunt er heerlijk dwalen door maar liefst 27 zalen, ieder met een eigen sfeer en thema. 
 
 
Kanjer van de dijk
Boerderij- en Rijtuigenmuseum
Museum Vreeburg is een streekmuseum. Op de begane grond zijn compleet ingerichte boerenkamers te bezichtigen. In de stallen en op de dars staan werktuigen van vroeger opgesteld. Ook zijn de kenmerkende Westfriese klederdrachten te bewonderen. Authentieke rijtuigen worden getoond in het Rijtuigmuseum dat in verbinding staat met de boerderij. 
 
 
Museum Westflinghe
Kanjer van de dijk
Natuurmuseum Westflinge
Museum Westflinge is vernoemd naar de naam van Westfriesland in de 8e eeuw. Westflinge betekent "Land ten westen van de Vlie" dat zich uitstrekte van de Vlie tot het Zwin in het zuidwesten van Nederland. Westflinge is een door vrijwilligers gedreven natuur/natuurhistorisch museum met een regionale functie tussen de kust en het Westfriese achterland. 
 
 
Het Park
Kanjer van de dijk
Schouwburg het Park
Schouwburg in Hoorn met theater, cabaret, (klassieke) concerten, dans en meer!
 
 
Cool
Kanjer van de dijk
Cool kunst en cultuur
Cool kunst en cultuur is dé culturele instelling voor podium, kunst- en muzieklessen en ontmoeting in Heerhugowaard.
 
 
Stoommachinemuseum
Kanjer van de dijk
Stoommachinemuseum
Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer in Medemblik. Het stoomgemaal is bijna 150 jaar oud en werkt nog steeds! Wilt u ons museum een bezoek brengen? Houd er dan rekening mee dat we op speciale dagen de grote machines laten draaien, op weer andere dagen zijn de kleinere aan de beurt.
 
 
John Koomen
Kanjer van de Dijk
De Kunstkwekerij
John Koomen Tuinen verrijkt West-Friesland met een inspirerende initiatief: ‘De Kunstkwekerij’.
In de aangelegde boomkwekerij van zijn bedrijf in Wognum laat John Koomen kunstenaars exposeren.