Ook de nieuwsbrief van Westfriese Omringdijk ontvangen? Schrijf je in!

Opperdoezer ronde

Opperdoezer ronde - Westfriese Omringdijk
WFO_opperdoes_koks
Bord met opperdoes
Opperdoezer Ronde Oogstfeest

Een Westfriese delicatesse!

Alleen aardappels die binnen een straal van 1 km om de kerk van het Westfriese plaatsje Opperdoes worden geteeld mogen Opperdoezer Ronde heten. Het zijn dan ook niet zo maar piepers, maar aardappels met een BOB-status, een Beschermde Oorsprong Benaming. Een rond klein aardappeltje dat veel vitamines en hoogwaardige eiwitten bevat, met een dunne schil en een vrij gele kleur, geschikt voor koken en bakken. Topkoks zijn lyrisch over de bijzondere smaak. Ze worden bovendien liefdevol geteeld: overwegend met de hand gepoot en met de hand gerooid. Ongeveer 4 miljoen kilo per jaar telt de totale oogst. Vanwege die beschermde status kan dat volume ook niet groter worden.

Opperbeste Opperdoezer

In het plaatsje Opperdoes wordt iedere vierkante meter benut met akkers. Maar niet op iedere akker zien we alleen aardappelplanten, ook staat er een hoop kool. De aardappelteler uit Opperdoes, heeft er een logische verklaring voor. Aardappelmoeheid. Wil je de akker gezond houden, dan moet je aan vruchtwisseling doen. Kool is hiervoor een heel goede oplossing. Wat is er zo bijzonder aan het aardappeltje uit Opperdoes? Deze aardappel wordt ook wel de Negenwekers genoemd, een naam die staat voor de tijd tussen het poten en het rooien. Alhoewel 'negen weken' door het veranderde klimaat niet meer helemaal opgaat, is het nog vrijwel dezelfde plant als 145 jaar geleden en kan deze nog steeds in een relatief korte periode goede aardappelen voortbrengen. In de laatste week van maart worden de jonge knollen gepoot. Om het ras te beschermen, wordt hiervoor uitsluitend pootgoed van de coöperatie gebruikt. De poters komen van twee telers die helemaal apart liggen van alle andere aardappelvelden. Dit om te zorgen dat er nooit enige infectie kan ontstaan. Ondanks dat de aardappelen sterk zijn, moet er wel gespoten worden tegen de aardappelziekte. De pootpiepers worden machinaal geplant. Bij een gemiddelde temperatuur van 16-17ºC in een niet te natte tijd gedijen ze het beste. We kunnen de Opperdoezer herkennen aan onder andere zijn dunne tere schilletje. Het tere schilletje is de reden dat het rooien nog steeds voor een groot deel handwerk is. Met een tractor waaraan een soort van schep is bevestigd, worden de planten losgehaald waarbij ze wel nog onder de aarde blijven om ze te beschermen tegen de zon. De jonge vakantiewerkers die voor het rooien zijn aangesteld, nemen altijd twee kisten met zich mee en doen op deze manier twee rijen tegelijk. De aardappelen worden op het veld al gesorteerd in groot en klein formaat. Voor de beste werkomstandigheden werkt men op het veld met kleine kisten. D

Tip van de meester

De tip van de meester: niet schillen, wel schrobben. 15 tot 20 minuten koken en dan wegprikken met een flinke klont echte boter. Je weet niet wat je proeft.

 

Kijk voor meer informatie op www.opperdoezerronde.nl

Opperdoezer in Okura

Puree, ijs, in de schil, een koude crème, je kan alle kanten op met de Opperdoezer. De vier Westfriese topchefs Michel van der Kroft, Lucas Rive, Onno Kokmeijer en Ron Blaauw werken dolgraag met de aardappel uit Opperdoes. En dat is niet voor niets! Bekijk hier het filmpje van www.foodreporter.nl, gemaakt tijdens een bijeenkomst in het Okura.