Ook de nieuwsbrief van Westfriese Omringdijk ontvangen? Schrijf je in!

Kom je verwonderen!

Schapen op de WFOD
Westfriese Omringdijk II
Westfriese Omringdijk
foto C de Gooier

Leven onder zeeniveau

Dijken bepalen de identiteit van Nederland. Samen hebben onze voorouders gezorgd voor droge voeten en vooral voor veiligheid, door het wassende water buiten de deur te houden. Dijken zijn een typisch Hollands fenomeen, die met een vanzelfsprekendheid onderdeel uit maken van ons landschap. Dijken liggen er gewoon. We zijn vergeten dat we onder zeeniveau leven. Gekke Hollanders zijn we, volgens niet-Hollanders, voor wie het een waanzinnig idee is dat we onder zeeniveau wonen. Het besef begint te groeien met bijvoorbeeld de vernieuwing van de afsluitdijk, het succes van het boek Dijken der Nederland, maar ook met de water-kennis die we als export product verkopen. De afsluitdijk is met haar 80 jarige leeftijd een icoon van Nederland waterland geworden. Westfriesland heeft haar eigen dijk, die al 800 jaar oud is: de Westfriese Omringdijk, een wonder van menselijke hand.

Westfriese stolpboerderij - Westfriese Omringdijk
Opperdoezer ronde - Westfriese Omringdijk
WFO_Stoomtram
Kasteel Radboud in Medemblik Foto Peter Saal

Een ode aan de dijk!

Al eeuwenlang omringt de Omringdijk Westfriesland. De 126 kilometer lange dijk is de getuige van vele gebeurtenissen en symboliseert de eenheid van dit bijzondere gebied met haar eigenzinnige inwoners. Inwoners van Westfriesland en de aangrenzende gebieden zijn met recht bewonderaars. De dijk staat symbool voor het Westfriese karakter die staat als een huis en oersterk werk levert. De dijk beschermt en omarmt. Ook nu nog is goed te zien hoe belangrijk de Omringdijk was en is: het gebied binnen de dijk ligt duidelijk lager dan het land en water erbuiten; Westfriezen leven onder het NAP. Het gebied binnendijks heeft een wonderschone weidsheid, lintdorpen, stolpboerderijen en VOC steden. Westfriesland viert haar dijk, met wandelingen, fietstochten en verblijfsaccomodaties op en aan de dijk. Met evenementen, streekproducten en verhalen.

Campagnebeeld Kom je verwonderen - Westfriese Omringdijk - onder N.A.P

Kom je verwonderen!

Wij geven de dijk graag de bewondering die ze verdient en we nodigen iedereen uit om dit met ons te doen. Wil je zelf ervaren hoe het is om aan of op de dijk te staan met het hoger gelegen water aan de ene kant en het lager gelegen land aan de andere kant? Kijk hier voor een kaart waarop twee locaties met hoogteverschil worden aangeduid. 

 

 

Film bij campagne 'Kom je verwonderen!'.